Lördagsgott

Grillad fläskfilé med sparrisrisotto, varma tomater och basilikaolja
Sparrisrisotto
1 gul lök
3 dl avorioris
2 dl vitt vin
10-15 dl buljong från tärning
1 knippe färsk sparris i munsbitar
1 dl parmesanost
 
Fräs löken i olja, tillsätt riset och fräs det snabbt innan du häller på vinet. Låt vinet koka in och späd sedan eftersom med buljongen tills riset är krämigt och precis har lite tuggmotstånd (ca 20 min). Stek under tiden sparrisen i olja tills den är precis mjuk. Ta risotton från värmen blanda i parmesan och sparris (spara knopparna till garnering.
 
Basilikaolja
2 deciliter färsk basilika
1 dl olivolja
1 vitlöksklyfta
salt
 
Mixa örterna tillsammans med olja och vitlök. Smaka av med salt.
 
Fläskfilén fick Micke ta hand om och vad jag fick höra var den marinerad i bland annat öl, mycket gott. Tomaterna penslade vi med olja och bakade i ugnen tillsammans med fläskflién.
 
 
 
 
 
 
 
 

Fyllda paprikor

Fyllda paprikor
2 port
Fyllning:
• Ca 3 dl fullkornscouscous
• 1 salladslök
• 1 vitlöksklyfta
• 2 soltorkade tomater i olja
• 2 msk pesto med soltorkade tomater
 
• 2 stora paprikor
• Fetaost
• 1 dl tomatsås
 
Skär salladslök och tomater i mindre bitar, skiva vitlöken tunt. Bryn i en stek- eller wokpanna. Blanda i couscousen och peston och smaka av med peppar och salt. Dela paprikorna på hälften, kärna ur och snitta undersidan om den inte står stabilt av sig själv. Fyll paprikorna med couscousen, smula över osten och häll över tomatsåsen. Stek paprikorna i ugnen på 200 grader i ca 20 minuter. Garnera med lite färsk basilika och servera.
 

Längtar efter mitt flow!

Uj vad tungt det gick med löpningen idag. Jag körde ett intervallpass 1000/500 med totalt 5km löpning. Alla sträckor över 10 km/h, så det var ändå okej. Men jag saknade mitt "flow".Det har jag i och för sig aldrig haft i löpningen, men jag minns från simningen hur det känns och det är underbart! I vilket fall så är jag nöjd att jag kom mig ut. Det var inte precis idealvädret, men lite regn skadar ju inte. Jag blir ju ändå dyngsur inifrån varför inte bli det utifrån också? Det var inte så farligt kallt i alla fall.
 
Har lite känningar i ländryggen. Det är något som är lite i kläm där och det verkar inte bli bättre utan snarare sämre. Men det är nog ingen fara. Känns mer när jag går än när jag springer, så jag får väl börja springa mera *ler*
 
Kanske, om jag har riktigt tur, får jag med sambon på ett litet pass i morgon. Håller tummarna!!

Första snön

Nu är vintern här. Eller första snöslasket har i alla fall kommit. Det är riktigt grinigt ute idag så mina planer på att ge mig ut på ett intervallpass har smulats sönder. Åh vad jag vill ha ett gym hemma! När vi köper hus ska jag lätt ha ett träningsrum *ler*. Visst är det alltid bäst att vara ute, men i sånt här väder...nej tack. Lite bekväm är jag ändå.
 
Ägnar dagen åt tvätt istället, innan det blir jobb vid 16 (ska i alla fall ta en promenad till jobbet, så lite motion blir det). Chefen ringde igår också och eventuellt får jag något jobbpass över jul. Skulle ju vara riktigt nice!
 
Mindre än två veckor kvar tills jag far till Stockholm nu! Tiden går nå hemskt fort!

Lördagsmiddag

Kikärtsbiffar, couscouspytt med saffran och vitlökssås
Kikärtsbiffar (falafel), ca 10 st
• 400 g kiikärtor (en tetra)
• Hackad färsk persilja
• Sambalolek
• Tahini (sesampasta)
• Spiskummin
• En halv gul lök
• En pressad vitlöksklyfta
•  2-3 matskedar vetemjöl
• Ströbröd
• Olivolja till stekning
 
Lägg kikärtor och kryddor i en skål (kryddorna kan man smaka av eftersom). Mixa med en stavmixer till en slät massa (Går såklart även att köra i matberedare).  Blanda i vetemjöl tills degen är tjock och går att forma till fasta bullar. Rulla bollar eller gör biffar av smeten och rulla dem sedan i ströbröd och lägg på ett fat. Värm  olja i en stekpanna (ganska mycket så att det går att fritera i) till 180 grader. använd gärna en termomerer för så att ni kan justera tempen eftersom (jag hade oftast lite svalare än 180). Lägg i biffarna och fritera tills de är gyllenbruna och krispiga på ytan.
 
Couscouspytt med saffran, ca 4 port
• 3 dl fullkornscouscous
• En halv purkolök
• 50 g soltorkade tomater
• En halv påse saffran
• Chilipeppar
• Färsk persilja
 
Koka couscousen efter anvisningar på paketet. Strimla purjolök och tomater och fräs dem tillsammans med kryddorna i en wokpanna. Tillsätt couscousen och blanda.
 
Det har blev verkligen sjukt gott, jag är så nöjd! första gången jag provade att göra falafel (och använde fritösen) så smälte de bort helt. Men att göra dem i stekpannan var ju klockrent. de blev precis som de skulle!
 

Fina lördag

Idag har jag hunnit med ganska så mycket, men tycker att dagen kunde ha fått gå lite långsammare ändå. Började med tvätt 7-12, sedan for jag och A-M till Sundvall för lunchdate med våran underbara Sandra och hennes klasskompis. De sitter med C-uppsatsen nu, så en lunch var allt de hade tid med. De är så duktiga!
 
Det blev en ganska snabb sväng och till tre var vi hemma igen. Jag hade planer på att springa milen idag och jag kan säga att det var svårt svårt svårt att motivera sig när man väl placerat rumpan i soffan. Men jag gjorde ett ryck och tog mig ut och jag är såå nöjd med mig själv. Sprang långsamt så att jag skulle vara säker på att klara hela vägen. Det kändes jättebra! Sluttiden blev 01:03:48. Helt okej för att vara första gången. Målet är att komma under timmen.
 
Kom hem precis när det började bli riktigt mörkt så det var bra timeing. Gillar inte att dagarna börjar bli så korta nu *snyft*
 
Blev rätt seg när jag väl varvat ner hemma och inte så sugen på att laga mat, men jag tog mig i kragen även där och gjorde kikärtsbiffar och couscouspytt med saffran. Det blev sååå gott! Recept och bild kommer snart!
 
Micke jobbar i natt så jag är själv hemma. Ska ta hand om tvätt och glo på tv, sedan blir det soooova. Mycket skön lördag!

man kan ju inte alltid lyckas...

Tänkte prova att baka miniskorpor med kanel och kardemumma nu i förmiddags. Mer misslyckat kunde det inte bli.
Här ser ni hur de skulle se ut...och hur de blev:
 
 
Som ni ser, inte precis några skönheter. Degen bara smulade sönder sig och jävlades med mig. Så kan det gå, bättre lycka nästa gång. Nu luktar det i alla fall mycket gott här hemma *ler*
 
 

Söndagsmiddag

Dagens middag blev panerad Allaska pollock, potatismos, ägg- och persiljesås och gröna ärtor. Hade lite för hög temperatur när jag stekte fisken, men den blev dock inte så bränd som det ser ut på bilden.
Härliga husmanskost *ler*

Ungsrostade grönsaker med saffran

I fredags var jag ledig och passade på att laga lite rolig mat. Micke ville ha kyckling och lillebror skulle komma förbi och käka så det passade ju bra. Fuskade till det med färdiga pommes och la ner krutet på att göra en egen bearnaisesås för första gången någonsin. Den blev helt okej, men nästa gång kan den nog bli bättre. Det godaste var dock grönsakerna jag gjorde till. Receptet var mycket enkelt och såg ut såhär:
 
3 gula och/eller röda paprikor
2 gula lökar
1 zuccini
1 klyfta vitlök, pressad
1 påse saffran
olivolja
 
Klyfta grönsakerna i den storlek du vill ha dem, blanda dem tillsammans med olja, saffran och vitlök i en påse. Förslut påsen och skaka den så att allt blandas. Låt marinera i minst 30 minuter. Häll ut allt på en ugnsplåt och rosta i ugnen på ca 225 grader tills grönsakerna är mjuka och fått lite färg, ca 15-20 minuter.
Grönsakerna innan ugnen.
 
Till efterrätt gjorde jag en klassisk kladdkaka som vi åt med vispgrädde och egenplockade skogshallon (dock inte färska hallon, men de funkade bra tinade också)
 
Kvällen blev i övrigt mycket lugn. Efter att lillebror åkt slängde vi oss i soffan och kollade på film, sen var den fredagen förbi...

Vem är måtta och varför ska jag träna med hen?

Jag har tränat jättedåligt de senaste månaderna. Ja, ett uppehåll på kanske ett halvår är det vi pratar om, om man bortser från några lama försök under den perioden.

Nu börjar jag känna att jag är på G och det är så så så svårt att hålla igen, vilket jag måste göra om jag inte ska falla platt och hamna på noll igen. Första veckan kändes det okej med tre pass, men nu känns det kasst om jag inte tränar alla dagar i veckan, och första veckan var alltså bara för tre veckor sedan.

Je je, whine whine, jag är glad att jag är på banan igen i alla fall och jag ska göra mitt bästa för att hålla i den här gången. Mindre än en månad kvar till Sthlm nu där min kära systers träningsmani kommer att "tvinga" mig att inte vara sämre!

Och till sist, såg ni var fint jag använde "hen" i rubriken? (har hört så många diskussioner om detta ord, men jag gillar det faktiskt *ler*). Nu ska jag iväg och simma, over and out!

Helgen

Så var denna helg slut och den har varit rätt så fin för mig. På lördagen tog jag det lugnt, var ner på stan och fikade och laddade upp mentalt inför att ge mig ut på en liten joggingtur. Det tog emot, men jag kom mig faktiskt ut till slut och totalt blev det en tur på dryga 8 km (varav 3,5 km i tempo över 10 km/h). Så jag tycker att det var väldigt bra gjort av mig *ler*. Men jobbigt var det, och träningsvärk har jag nåjävulskt nu! Hoppas på att kunna motivera mig själv att ge mig ut imorgon med.
 
På kvällen blev vi bjudna på middag hos A-M och Zeb. Som vanligt bjöd de på fantastiskt mat. Till förrätt blev det snurror (en lax med färskost och wasabi och en skinka med  färskost och dadlar). Till varmrätt blev det perfekt stekt oxfilé med rosmarinpotatiskaka, rödvinssås på egengjord fond och baconlindade haricoverts. Och till sist fick vi den fyndigaste efterrätten ever! Men den tänker jag inte avslöja här. Mohahaha! God var den i alla fall!
 
...och efter denna trerätters så var vi mätt nåjävulskt och i vanlig ordning så började jag och A-M gäspa redan vid tio. Denna kväll var dock Micke också lite mosig så vi tackade för oss vid elva och gick hem och nannade. Underbar kväll men underbara människor återigen. Tusen tusen tack för att ni finns!!
 
I söndags tog jag en ännu segare start på dagen än i lördags. Låg kvar i sängen länge och flyttade mig sedan till soffan där jag kollade på filmen "En gång i Phuket", mycket bra film! På eftermiddagen hade jag lovat att ta på mig att vara simtränare för småbarnen i HSS, så det vara bara att packa ihop och bege sig till simhallen. Första gruppen jag hade gick jättebra, de var så duktiga så. Andra gruppen var jag bara hjälptränare i och det är alltid svårt att stå på sidan och inte få göra på "sitt sätt".
 
Söndagskvällen spenderades sedan ute i Häggdånger där jag masserade mamma och blev bjuden på middag i form av en bouefbourguignon (stavning?). Mycket god mat och härligt att få umgås lite med bästa föräldrarna (och lillebror en liten stund)♥ Jag stannade kvar över natten där och fick sovsällskap av katten. Och så blev det måndag...