Middag

Det blev tidig middag idag. Jag var hungrig och uttråkad, så det var lika bra att köra på tyckte jag *ler*

Tjälknöl, krämig potatisgratäng med lök och västerbottenost, sås, knaperstekta kantareller och sallad. Riktigt gott blev det. Jag är så nöjd. Är ju egentligen inte mycket för stekar, men det är gott om man har mycket goda tillbehör. Och det är ju alltid bra att veta att man faktiskt kan få till det, om man skulle ha middagsbjudning nån gång i framtiden eller så.

Receptet kommer här...

Tjälknöl:

ca 1 kg kött av fransyska
Lag
4 liter vatten
2½ dl salt
1 msk socker
1 chilifrukt
2 msk enbär
1 msk rosmarin (stod en kvist i receptet jag hittade, men kändes onödigt att köpa en hel kruka bara för att jag skulle ha en kvist)

Ställ in det djupfrysta köttet i ugnen och vrid temperaturen till 75 grader. Låt stå 8-10 timmar, exempelvis över natten. Jag hade min i från ca 2300 till 0900, och då blev den väl genomstekt. Vissa kanske tycker att den ska vara lite blodig, men jag tycker rött kött är rätt läskigt, så för mig blev det perfekt. Blanda lagen i en kastrull och koka upp. Låt koka någon minut, dra den sedan från värmen och lägg i köttet. Ställ svalt och låt köttet dra 4-5 timmar.

Potatisgratäng (2-3 port):

4 medelstora potatisar
1 st gul lök
1½ msk smör
2 msk mjöl
2 dl matlagningsgrädde
1 dl lättmjölk
salt, peppar
1½ dl västerbottenost

Skala ptatisen och löken och skiva dem tunt. Fräs smör och mjöl och späd i omgångar med gräddmjölken. Koka i ca 3-4 minuter. Smaksätt med salt och peppar och rör till sist i osten.

Varva potatis och lök i en ugnsfast form. Slå över hälften av såsen och grädda gratängen på 200 grader i mitten av ugnen i 40-45 minuter. Ta ut formen och slå över resten av såsen. Stick med en gaffel så såsen rinner ner bland potatisen. Ställ in gratängen i ugnen igen och fortsätt att gratinera den tills den får fin färg. Jag vet inte riktigt varför man inte skulle slå på all sås på en gång, men jag följde i alla fall receptet jag hittat. Det blev gott och det är ju det viktigaste *ler*

Sås:

2 msk smör
2 msk mjöl
4 dl vatten
½ köttbuljongtärning
grädde, soja, svartpeppar

Smält smöret i en kastrull, blanda i mjöl och därefter vätskan occh buljongtärningen. Koka upp under omrörning. Koka såsen i några minuter. Smaksätt med grädde, soja och lite svartpeppar.
Synd att jag inte hade nåt middagssällskap, hade varit roligt att få någon annans synpunkter. Nu menar jag inte att det är synd om mig, för jag har inte ansträngt mig för att få hit nåt sällskap heller. Får bli nästa gång istället. Fick ju istället lunchlåda till imorgon och säkert någon mer dag också. Det är ju inte helt fel.

Åh, ramlösa har kommit ut med nya smaker på sitt mineralvatten! Smultron är den ena (den har loka redan va?) och den andra är rabarber. Köpte rabarber och jag har inte kommit fram till än om jag gillade den eller inte. Bilden är mest till för att visa hur fina naglar jag har *flin*

Har varit ute och gått idag också. Runt stan via Badhuset-Sjukhuset-Spiran-Centrum-Härnöhallen. En skön promenad som tog ungefär 1,5 timme. Skönt att kunna gå efter vattnet ända till sjukhuset. Var tvungen att ta ett kort på svanen som stod mer rumpan upp i vädret, hehe.


Kommentarer :

#1: Linda

Jag hoppas du har nån lyckost som delar denna måltid med dig ;-)

skriven

Kommentera inlägget här :